Grotten van Valkenburg

Bent u van plan Valkenburg te bezoeken? Dan mag een bezoek aan de grotten van Valkenburg eigenlijk niet ontbreken. Onder en rond Valkenburg ligt een indrukwekkend stelsel van ongeveer 250 km aan gangen. Een deel van deze gangen zijn te bezoeken. Bij ASP Adventure organiseren we diverse leuke en uitdagende activiteiten in de grotten en vertellen u graag ook meer over deze fascinerende omgeving.
 
Klik en sleep hieronder op de foto om een goede indruk te krijen hoe het er uitziet, zo diep onder de grond!

 

GEEN GROTTEN, MAAR GROEVES!

Om maar meteen een groot misverstand recht te zetten: officieel moeten we helemaal niet spreken over grotten in Valkenburg, maar over groeves. Een groeve is met de hand gemaakt, terwijl een grot een natuurlijk fenomeen is. De groeves zoals in Valkenburg zijn ontstaan door de winning van mergel, een natuurlijk bouwmateriaal dat sterk en veelzijdig is. We spreken daarom ook wel van mergelgrotten.
 
Al sinds de Romeinse tijd wordt er mergel gewonnen in Valkenburg. De stenen die worden uitgehouwen en uitgezaagd werden (én worden nog steeds!) gebruikt als bouwmateriaal, of als grondstof voor mergelbeelden. Als u een bezoek brengt aan ASP Adventure op onze locatie aan de Sibbergroeve, dan is het huisje waar u afdaalt richting de groeves bijvoorbeeld van mergel gemaakt.

MEER WETEN OVER DE HISTORIE VAN DE GROTTEN?

Ben u geïnteresseerd in de historie van de grotten van Valkenburg? In al onze programma’s staan de begeleiders stil bij de omgeving en vertellen u er graag over. In het programma ‘Grotbiken in de tijd’ gaan we hier nog een stuk dieper op in!
 
Net als bij het ‘normale’ grotbiken trekken we eropuit op een mountainbike speciaal ontworpen voor ondergronds gebruik. Onder leiding van een ervaren gids gaan we op zoek naar de bijzondere plekken die u een beeld geven van de historie van deze onderaardse wereld. Zo gaan we kijken bij het werkfront van de ‘blokbrekers’, de dappere arbeiders die diep onder de grond mergel hebben gewonnen - en dit nog steeds doen. Een ander absoluut hoogtepunt, maar dan diep onder de grond, is een bezoek aan een in kaarslicht gehulde schuilkapel uit de tijd van de Franse bezetting.

HOE ZIEN DE GROTTEN ERUIT?

De grotten van Valkenburg zijn heel goed begaanbaar voor het publiek en bieden een bijzondere blik op een wereld diep onder de grond. Let wel: niet het hele gangenstelsel is toegankelijk voor publiek, slechts een klein deel.
 
Onze ervaring is dat veel mensen vooraf denken dat de grotten koud, nat, donker en vies zijn. Dit is, zeker in de grotten waar wij onze activiteiten organiseren, absoluut niet het geval. De omgeving is droog en wat betreft de temperatuur 100% voorspelbaar: die is namelijk het hele jaar door constant en aangenaam: relatief warm in de winter en verfrissend koel in de zomer. U hoeft ook niet bang te zijn dat u vies wordt in de grotten. Het fijne, gele mergelstof is kurkdroog en klopt u eenvoudig van uw kleren als dat nodig is.
 
Als u de grot bij ASP Adventure betreedt (eerst via een lange wenteltrap en daarna via een uitgehouwen trap), is deze natuurlijk goed (en sfeervol verlicht). Dat moet ook wel. Zo diep (40 meter!) onder de grond ziet u letterlijk geen hand voor ogen als we het licht even uit doen. Tijdens het grotbiken zorgen de fietsen voor de nodige verlichting en natuurlijk hebben we altijd reservelampjes bij de hand.
Kijk rond in de grotten van Valkenburg!

WAT IS ER TE DOEN IN DE GROTTEN VAN VALKENBURG?

We stonden al even stil bij het ‘Grotbiken’ in de tijd, maar natuurlijk hebben we nog veel meer programma’s in en rond de grotten. Bij al onze programma’s wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, maar ook aan samenwerking met de rest van de groep en het ontdekken én verleggen van uw eigen grenzen. Graag stellen we enkele programma’s aan u voor met korte video’s!

GROTBIKEN

Bij Grotbiken maak je een bijzondere fietstocht van 8 á 10 kilometer door de Sibbergroeve, het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa.
 
Grotbiken is al jaren een begrip in Valkenburg en ver daarbuiten en wordt exclusief aangeboden bij ASP Adventure!
 
Volg de ervaren gids steeds dieper het mysterieuze zachtgele mergelstelsel in tijdens deze actieve ontdekkingstocht. Je fietst op een speciale grotbike: een mountainbike zonder ketting speciaal voor gebruik in de grotten.
 

AVONTUURLIJKE GROTTENTOCHT

De Avontuurlijke Grottentocht is een spannende én gezellige Fort Boyard-achtige doolhoftocht in de Sibbergroeve, 40 meter onder de grond.
 
U gaat op pad samen met uw team. Jullie gaan op zoek naar nieuwe opdrachten en hindernissen in de mysterieuze gangenstelsels.
 

GROT KLAUTERTOCHT

Maak u klaar voor een spannende, uitdagende tocht rondom het thema hoogte die zich afspeelt in en om de kasteelruïne en het doolhof van vluchtgangen. Het verleggen van uw grenzen staat centraal!
 
U gaat onder andere klimmen via trappen en ladders, maar ook op onze klimwand van liefst 8 meter hoog. Absoluut hoogtepunt voor velen is een spectaculaire abseil in 30 meter diepe oude waterput!
 

HIGH CHALLENGE

High Challenge is een zeer afwisselend en uitdagend groepsprogramma voor groepen die op zoek zijn naar een activiteit met de nadruk op grenzen verleggen, vertrouwen en het versterken van de onderlinge banden.
 
Op 7 meter hoogte is een parcours aangelegd waarbij verschillende opdrachten overwonnen moeten worden.